2 utfordrende uker.

Uke 30 på Hembre.

Ingen spesielle effekter på fisket som følge av spyleflommen. Dette var heller ikke ventet og årsak til at det ble gjort er på bakgrunn av et konsesjonsbetinget pålegg som NTE har. Stjørdalselva er regulert og vil som følge av det ikke ha sine naturlige svingninger på vannstand da magasiner tar opp mye av nedbør som kommer, spesielt etter at snøsmelingen er over. Alt vannet ble kjørt fra Fjergenområdet som heldigvis har gode fyllingsgrader. Det ble tatt mere fisk disse dagene, men tror nok også fiskepresset var en god del større på forventninger om bedre fiske. Vi har iallfall aldri før fått så mange henvendelser om fiske pga lovnader om 20 m3 mer vann i elva.

Effekten på temperatursenking var velkommen og kanskje fikk det noe mer fisk opp fra sjøen som kanskje er like så bra når kilenotfisket er åpent for fiske i disse dager, men fort over når elva kom tilbake til normalen igjen. Vi så oss nødt til å stenge for C/R enda en gang pga høye vanntemperaturer. Utsiktene fremover var dystre og vi valgte tidlig å annonsere stenging av elva 1 august om varme og vanntemperaturer fortsatte. 

Sjøørret fangstene fortsetter. Status uke 30 ble 9 sø og 4 laks.
Et par glade lakser i denne bildeserien og forberedelser til neste sesong med jordbærsyltetøy til laksevaflene 2019 ble unnagjort.

Uke 31 og stenging av elva.

Vi hadde egentlig ikke ventet å få fiskere hit denne uka i.o.m elva skulle bli stengt 1. August. Allikevel velger gruppa fra England å komme over. De skulle i utgangspunktet fiske Fossen i Forra og Hembre. De får noen dager på Hembre, men det blir kun for å bløte flua i for dem ei ny elv. Par smålakser på Fuldseth blir status før hetebølgen slår inn for fullt på tirsdag/ onsdag. Det blir en dag på sjøen med Trondheimsfjorden Båtuleie på jakt etter kveite for å finne på noe annet i solsteiken. Tror det var et godt avbrekk og et par torsker ble status + ei skikkelig kveite mistet. 6 solbrente Engelskmenn vender tilbake etter en fin dag på sjøen med sightseeing forbi Storvika :-) Onsdag til Fredag fik vi leid til Saxevik og Sør-Kringen et par dager. Her er elva smalere og "nok" vann for litt lettere fiske. Fine høler med bl.annet Saghølen og Langfredagssteinen. Det har gått noe smålaks siste dagene som har trosset forholdene og kommet opp i elva. 4 stk ble status disse siste dagen for denne gjengen.

Tony Blackburn med dagens middag fra Fuldseth. Ikke enkelt å få en Engelskmann til å slå ihjel en laks, men han får ta det som en ny erfaring :-)

Tony Blackburn med dagens middag fra Fuldseth. Ikke enkelt å få en Engelskmann til å slå ihjel en laks, men han får ta det som en ny erfaring :-)

Nå håper vi på at helgas værvarsel med regn slår til. Tviler litt på at det er nok for å få noen særlig økning i vannstand, men.. Temperaturer er nok innafor nå etter hvert. Åpning av elva nedstrøms Forra kan vi kanskje få neste uke. Vi har iallfall en ny gjeng som kommer tross stenging av elva som har et ørlite håp om det. Men først ønsker vi oss ei skikkelig "rotbløyte". Ikke bare elva trenger det nå..

Stjørdalselva tross alt heldig under rådende forhold.

Mange elver sliter rundt om. Sandøla i Namsenvassdraget har fått Furunkoloseutbrudd og hundretalls av laks har måttet bøte med livet. Flere elver har måttet stenge rundt om i det ganske land. Noen døde lakser er observert også her i Stjørdalselva. C/R kan selvsagt være en årsak, men også andre forhold kan virke inn når temperaturer når 26-27 grader i små kulper. Vi har hatt opp mot disse vanntemperaturer i både Forra og Sona. Tror vi skal være glad vi ikke har fått noe utbrudd av noe slag. Har fulgt med noen kulper rundt om og det kan være store ansamlinger laks i enkelte. Vi hadde et par dager her like før stenging 1 August hvor kanskje større deler av elva skulle vært stengt, men det er alltid greit å være etterpåklok. Sesongen 2018 vil bli evaluert og regner med at erfaringer etter et slikt år som dette vil resultere i å få lagt noen mere forutsigbare retningslinjer for handling om vi skulle få lignende situasjoner senere år. Tror de aller fleste har respektert forholdene selv om elva var åpen for fiske. Det har knapt vært folk å se, virker som det er gode holdninger og stort sett respekt for rådende forhold blant de som fisker i Stjørdalselva. 

Takker for 2 utfordrende, men trivelige uker og håper avslutningen på august etter hvert blir mer normal. Årsnedbøren får vi nok og det er masse av den til gode, spørs bare når den kommer...Kanskje får vi en god skisesong før jul...håper ikke jakta jakta til høsten vil regne bort i allefall. Det skulle vel ikke forbause oss...

Aksel , Beate og Hajas