De beste laksefluer for Stjørdalselven.

Etter 30 år ved Stjørdalselvens bredder kan det være smart å lese litt om hva denne karen har lært og kan om hva laksen biter på og ikke minst ta en titt på disse fluene han her presenterer for oss. Fluene er å få tak i hos oss i sommer ( begrenset opplag ) Michael har bundet en serie på 11 fluer av høykvalitets materialer. Les om Michael Høgh her og hans presentasjon av disse med bilder og tekst. 
Foto: Michael Høgh

Foto: Michael Høgh

Litt om Michael:

Jeg hedder Michael Høgh og er 45 år og kommer fra Danmark og har fisket i Stjørdalselven og Forra i snart 30 år.

Min første laksetur var tilbage i 1988. 

På det tidspunkt var jeg 15 år og helt ny i laksefiskeri. En tohåndsstang blev købt og jeg skulle derefter fiske en uge i sideelven til Stjørdalselven- Forra.

På denne tur var jeg så heldig at fange en laks på 8,6 kg og jeg kan den dag i dag stadig huske hvert er minut af oplevelsen. Dette betød samtidig, at jeg blev ramt af den berygtede ”lakseparasit”. Dette har betydet, at jeg hvert år må et par uger tilbage til denne skønne elv- River Stjørdal.

Jeg fik min første fluestang som 12 årig og siden den dag har jeg ikke fisket med andet. Dette skyldes ikke ”fluesnopperi”, men blot det faktum, at det er den form for fiskeri som jeg finder mest udfordrende og interessant.

På dette tidspunkt begyndte jeg også at binde mine egne fluer.

Dette er i dag blevet en lige så stor del som selve fiskeriet og måske endda større !

Jeg finder det meget spændende selv at kunne tilpasse fluen til netop de forhold og omgivelser jeg fisker under. 

Derfor vil man også kunne se, at de fluer som jeg binder stort set aldrig er som original mønsteret, men altid tilpasset netop der hvor jeg fisker og mine erfaringer. 

Bedst er dog selv at ”opfinde” nye storfanger og der vil jeg tillade mig at nævne ”Bag Limit Destroyer” og Opossum fluerne som er MEGET effektive fluer under de rette omstændigheder.

De fluer som I kan se er alle fluer som jeg har haft succes med i Stjørdalselven og Forra og alle fluer som jeg har i min boks når jeg fisker i elven.

Når jeg ikke fisker i Norge, så bliver mine ture ofte brugt i Storåen i Danmark hvor det er laks og havørrede som står på menuen. Vi er heldige at have et sommerhus tæt på Åén og derfor foregår mit primære fiskeri der. 

I de tidelige forårs måneder og sene efterår fisker jeg efter havørrede på kysten og i fjorden.

Om fluerne genneralt kan nævnes, at de er lavet til at fiske med og ikke udstillingsfluer. Med dette mener jeg, at alle vinger er limet og hovedet er efterfølgende først limet og derefter lakkeret. Derfor skulle de også gerne kunne tåle mødet med mere end en laks, hvis man skulle være så heldig 😉

Selve fluerne er bundet med de nogle af bedste kvalitets materialer som er på markedet i dag. Her kan bla nævnes Futurefly og Bakkenflies.

Jeg håber at i bliver inspireret til at prøve disse fluer..,

Tight Lines

Flue nr.1

Black & Orange Opossum

Black & Orange Opossum

En virkelig god flue til det tidelig fiskeri i Juni og ved stor flom senere på sæsonen. Skinvinge af Opossum er mit foretrukne valg af vinge til det tidelig fiskeri. Fluen svømmer helt fantastisk og har man først set dem i vandet er man ikke i tvivl om deres effektivt. Fluen har en bred front og flytter noget vand, hvilket er godt for det tidelige fiskeri i høj og kold elv. Fluen er belastet med en lille tungstens kugle ved fronten, samt en Drainer disc. Dette er en vigtig detalje, da skinvingen let kan få fluen til at flyde. På denne måde fisker fluen med det samme den lander på vandet.

Flue nr.2

Black & Chartreuse Opossum

Black & Chartreuse Opossum

En flue til Juni fiskeriet hvor høj og kold elv ofte møder os laksefisker. Denne flue passer perfekt til de første ”Blanke” og er meget effektiv ved klar elv og gerne til fiskeri på dagen. Igen en flue som har et fantastisk liv i vandet og skal opleves. En af mine klare favoritter under de rigtige omstændigheder. Fluen er belastet med en lille tungstens kugle ved fronten, samt en Conehead. Dette er en vigtig detalje, da skinvingen let kan få fluen til at flyde. På denne måde fisker fluen effektivt med det samme.

Flue nr.3

Silver & Blue Opossum

Silver & Blue Opossum

Den sidste i rækken af fluer med skinvige Opossum. Der skal ikke være tvivl om min store fascination af fluer bundet med skin. Denne er en meget effektiv flue til de første ”Blanke”. Kan fiskes hele dagen og farvekombinationen har nærmest en ”magisk” tiltrækning på de friske laks. Kombinationen af sølv,blå og sort er klart et af mine favorit valg til Stjørdalselven. Fluen er belastet med en lille tungstenskugle ved fronten, samt et Conehead. Dette er vigtigt for disse fluer bundet med en stor skinvinge ellers vil fluen ofte flyde når den lander på vandet.

Flue nr.4

BLD- ” Bag Limit Destroyer ”

BLD- ” Bag Limit Destroyer ”

En flue som jeg opfandt for ca. 8 år siden.Jeg havde i flere år ønsket mig en flue som skulle falde bedre ind i farven med vandet/bunden. En flue som skulle være meget diskret for laksen. Efter et par forsøg var den der og den første sæson gav den 5 laks på 3 dages fiskeri. Et par af mine lokale ”venner” fik lokket et eksemplar ud af mig og de forsatte med at fange rigtig godt på denne flue og i dag er det vel en af de mest benyttede fluer i Stjørdalselven og bedst fangende fluer! Jeg havde dog ikke forestillet mig at fluen ville gå hen blive så stor en succes som den er blevet i Stjørdalselven og andre elve i Trøndelag. Derudover har jeg også flere Danske laks på denne flue her i Danmark. Mit klare favorit valg til fiskeriet i Stjørdal, når elven bliver varmere og klar i farven. Bedst fra slut juni og resten af sæsonen. Bliver lavet på 6 mm og 10 mm US Tubes.

Flue nr.5

Bag Limit Destroyer – ”Early Season”

Bag Limit Destroyer – ”Early Season”

Min favorit flue tilpasset det tidlige fiskeri i Juni. Med mere flash og chartreuse hackel og bundet med en lille tungstenskugle. Men super effektiv flue under de rigtige forhold-

Flue nr.6

Trønder Lightning

Trønder Lightning

En meget simpel, men rigtig effektiv flue som fisker rigtig godt i Juli og August. En rigtig god flue til fiskeriet om aften og i overskyet vejr. Farvekombinationen passer rigtig godt til Stjørdalselven. Fås i 2 str. 6 mm og 10 mm US Tubes.

Flue nr.7

Black & Orange

Black & Orange

En lille men meget effektiv fluen som fisker rigtig godt fra Juli og sæsonen ud. Specielt i August måned efter en lille flom og vandet klare op, har den vist sig at have ”magiske” kræfter. Er belastet med 6 mm US Tube og hoved af en lille Nano Ufo Disc.

Flue nr.8

Mini Cascade Tube

Mini Cascade Tube

En lille rørflue som fisker fantastisk når små laksen indtager elven. Farverne på Cascade fluen er klassiske farver til laks og har vist sit deres værd igennem mange år. Her er halen bundet med hår Opossum. En meget simpel flue, men tag ikke fejl, den er meget giftig for laksen..,

Flue nr.9

Sunray Shadow

Sunray Shadow

Et ”must” i enhver laksefiskers flueæske.., Det er ikke få laks som er faldet for dette mønster. Selv benytter jeg den fra sidst juni og sæsonen ud. Jeg finder dem bedst på middel og sommerelv, da det er en noget slankere flue end feks Opossum fluerne. Personligt finder jeg Sunray fluerne bedst når de ikke er for overdresset. Dette gør dem rigtig levende i vandet og svær for laksen at modstå..

Flue nr.10

Sunray Shadow orange

Sunray Shadow orange

En variant af klassikeren som er påtænkt på let farvet elv og kan anvendes tidligt på sæsonen. Og hold så godt fast i stangen, da laksene ofte denne type fluer ganske hårdt 😉

Flue nr.11

Sunray Shadow Chartreuse

Sunray Shadow Chartreuse

Sidste skud på stammen af en Sunray Variant. Er vel den Sunray som jeg har haft størst succes med. Hvorfor ved jeg ikke, men den grønne farve har vist sig til tider at være meget tillokkende for laksen.

Alle fluer kan kjøpes på Hembre Gård ( begrenset opplag ) 

Hele pakken ( alle 11 fluer ): 1250,- nok ( inkluderer en flueboks )

Gruppe 1: Flue nr; 1,2,3 og 5 ( typiske Junifluer ): 600,- nok

Gruppe 2: Flue nr; 4,6,7 og 8 ( hele sesongen ): 400,- nok

Gruppe 3: Flue nr; 9,1, og 11 ( hele sesongen ): 250,- nok 

Kan forhåndsbestilles så langt vi har på lager her.

Da ligger de klare her ved ankomst :-)