Fang og slipp, fiskeregelen for hunn fisk i August.

August fisket har fredning av hunn laks.

Fiskereglene i august innebærer at vi er forpliktet til å sette tilbake hunn laks på elva. Dette kan være nytt for mange, men det er en praksis som er godt kjent i store deler av verden. Dette gjøres som et grep i forvaltningen av elva. Stjørdalselva har hatt denne regelen i noen år nå. Det gjør at vi får flere fisk som overlever til gytingen som er i september/ oktober. Stjørdalselva har ligget rundt 40%  totalt på fang/ slipp siste årene. Med denne regelen og oppfordringen til å spare spesielt større hunn laks er det gradvis blitt en bedre forståelse for dette grepet i forvaltningen. 

Stjørdalselva har vært og blir godt forvaltet både fra Elveeierlagets side og SJFF. Det er enighet om reglene og i stor grad respekt for at vi har disse reglene. De gode fangst tallene som gradvis har økt siste årene kan vi nok si skyldes at vi har både døgnkvoter, sesongkvote og sparing av større hunn laks i august.

"Dette gjør totalt at flere kan få tilgang til elva og nyte godt av denne fantastiske ressursen vi har rett utenfor stuedøra vår. I Stjørdal er vi spesielt heldige som har denne muligheten til å fiske i kanskje en av Norges beste lakseelver."

Hvordan se forskjell og praktisere dette....

Det kan være mange som er usikre på hvordan håndtere dette. Kanskje er det din første laks du får... Man blir full av adrenalin og hodet koker....Du er alene og området er kanskje ikke så godt egnet for å ta iland en laks....

Men så lenge vi har denne regelen er det du som fisker som må sette deg inn i hvordan du best kan få dette til, og du må heller ikke være redd for å spørre eller søke opplysninger. 

Her er noen tips: ( fra mattilsynet ) 

Få fisken raskt til land, unngå å kjøre fisken lenge
- Bruk fangstredskap tilpasset fang og slipp, slik at fangsten blir mest mulig skånsom
- Fjern kroken skånsomt
- Ta ikke fisken ut av vannet
- Hold fisken mest mulig vannrett
- Se til at fisken er uskadet og levedyktig før den slippes løs

Mer info her.

En god håv er også et viktig redskap, for ungdomsfisket har vi en stående nede ved elva hvor skiltet er plassert.

Her er en plansje med beskrivelse på hvordan du ser forskjell på hunn og hann laks.

For dere som er hos oss på ungdomsfisket.

- ta kontakt med oss om du er usikker på noe.

-Vi legger brosjyrer og denne infoen nede ved elva.

- Det er tilgjengelig håv her.

- Ring oss gjerne for bistand og vi kommer hvis vi er tilgjengelige.

Vi ønsker fortsatt skitt fiske og håper fiske opplevelsene fortsatt blir gode.

Og skulle du være heldig å få en laks ( hunn eller hann fisk ) på kroken og du ikke føler for at den kan settes ut igjen eller du ikke får det til har du slettes ikke gjort noe galt. Da melder du bare ifra til oss og vi bistår deg med videre prosess. Er det en hunnfisk over 65 cm så må den da leveres inn til Laksebørsen ( slik er reglene ) Opplevelsen av å ha fått den er din for alltid :-) 

Fortsatt skitt fiske og "tight lines" !!

mvh

Beate og Aksel