Ministerbesøk på Hembre.

Laksefiske og fisketurisme i Stjørdalselva og på Hembre Gård.

Landbruksminister Jon Georg Dale hadde et døgns opphold hos oss på Hembre. Dagen startet med et lite miniseminar på stabburet om villaksen og laksefisketurisme. Bred pressedekning tilstede og nok en gang havner vi litt i rampelyset nasjonalt. Det er svært hyggelig å bli dratt frem som et godt eksempel med det vi driver med. Dette er positivt for næringen og hele elva, ikke minst for Stjørdal kommune som destinasjon for laksefiske og turismen rundt nettopp elva som renner gjennom dalen helt fra Meråker i øst til Trondheimsfjorden i vest. Det er ikke ubetydelig det elva og laksefisket betyr både for næringsliv, som kulturbærer og livet i dalføret her under de 3 sommermånedene juni, juli og august. 

Seminaret og presseoppbudet avsluttet midt på dagen. Deretter var det praktisk laksefiske noen timer under instruksjon av våre guider Christer og Hajas. Først litt fluefiske i gamle bruhølen  under kyndig veiledning. Ministeren fikk fort taket på dette.

Det kom etter hvert kraftig regn og elva vokste og ble litt ufiskbar for flua, men interessen for fluefiske steg med kvaliteten på kastene som bare ble bedre bedre.

Vi forflyttet oss etter hvert nedenfor brua i nye bruhølen. Målet var å få laks på kroken til ministeren, så når forholdene ble som de ble kjørte vi litt slukfiske i djuphølen rett nedenfor brua. 3 kast var det som skulle til og Jon Georg har nok ikke hatt sin siste fisketur etter laksen etter dette. Se video: 

En meget pen hun fisk på 85 cm som pent ble satt tilbake i elva.

Det viste seg deretter at det kokte med fisk i denne hølen. Flere store var oppe og viste seg. Det gikk ikke lenge før laks nr 2 satt på kroken til Jon Georg. Også en pen hun fisk. Denne målte rundt 80 cm og ble også satt pent tilbake.  Interessen ble ikke mindre og alle samlet seg for en siste innspurt her før middag. Statssekretær Terje Halleland som var i følget hooker etter hvert en laks som kanskje er enda større. Beklageligvis gikk denne mellom et par steiner og fikk løst seg fra sluken. Terje fikk dog en liten trøst tidlig neste morgen da han tok en fin smålaks i samme hølen før han reiste hjem. Må også nevnes at Seniorrådgiver Espen Stokke fikk en fin sjøørret på brekket av Grøthølen dagen før. Alle er nå på laksebørsens statistikk.

Gutta fra landbruksdepartemanget tror vi koste seg her i Stjørdalselva. Fiskelykken sto dem bi under dette ene døgnet og vi tror og håper at de alle er blitt sanne venner av villaksen. Tror også de har fått et godt innblikk både forvaltningen og utfordringene villaksen idag har og at de tar med seg dette videre i viktige avgjørelser på saker som har innvirkning på villaksens ve og vel inn i fremtiden. 

Klikk på bildet og du har en hel bildeserie fra besøket til Landbruksministeren.

Vi vil takke til Maria`s Kjøkken for utsøkt lunch og middag, samt for nystekte kanelsnurrer fra Eidum gårdsbakeri som var med på å gjøre hele opplevelsen fullkommen. Laksefisket har stor betydning for mange lokale leverandører og det er godt å vite at disse er tilstede og leverer kortreist med meget god kvalitet. Tusen takk:-)

Vi takker så mye for besøket, det var virkelig trivelig å få besøk litt på tampen av årets laksesesong.

mvh

Beate og Aksel

PS!

Vi holdt nesten på å glemme at Christer også var ute på en liten fisketur før ministeren kom seg i elva. Her er video av en meget imponerende fangst på enhånds fluestang. Ny pers for Christer i stjørdalselva og årets største på Hembre hittil i år.

Vi gratulerer :-)