Fluefiske etter julilaksen.

Fuldseth C/R

Fuldseth C/R

Det tok seg virkelig opp på slutten av uke 28 ( 9 - 16 juli )

Status etter endt uke ble 18 laks og 3 sjøørrett. Det ble litt væromslag og noe mer vann fra 12 juli, på under 2 døgn kom hele 12 fisk opp på Hembre. En virkelig trivelig gjeng er her denne uka og de har fisket Hembre i en årrekke. Kjenner valdene godt og vet hvor laksen biter. Et par lakser ble også tatt i Forra på SJFF vald. 

Her er video fra en av de: 

Oscar Ganemyr. Klikk bildet for en lengre oppsummering, bilder og video av uke 28 fra en av våre fiskere denne uka.

Oscar Ganemyr. Klikk bildet for en lengre oppsummering, bilder og video av uke 28 fra en av våre fiskere denne uka.

God start uke 29, men lav elv og badetemp utover uka og inn i uke 30.

Niklas med sin største laks hittil her på Hembre og Fuldseth.

Niklas med sin største laks hittil her på Hembre og Fuldseth.

8 laks og 3 sjøørrett etter endt uke 29. Elva faller ned mot 20 m3 igjen. Det er ikke "normale" forhold. Men igjen en trivelig gjeng her på Hembre. De fleste har "kjent" fisk. Det koker nærmest i Fuldseth hølen på disse vannstander da dette er en skikkelig "holding pool" hvor mye fisk blir stående på disse vannstander. Varmt i vannet og laksen tar veeeldig forsiktig. Vi har forlengst passert 100 laks totalt i år, men kan nok konstatere at det er nesten like mange som har vært på flua, men ikke blitt med opp.

Uke 30 er også fullbooket. En dyktig gjeng fra Sunndalsøra er her denne uka for 2 år på rad. De var her i fjor og tok hele 11 lakser uke 30 2015. Da gikk elva på 70-80 m3 og forholdene var totalt annerledes. Nå er det virkelig utfordringer med fiske. Liten elv og vanskelige forhold. Noe smålaks og sjøørrett har begynt å komme, og man ser masse fisk, men den vil liksom ikke henge mye etter flua når vannet holder 20 grader. Men nå kommer visst regnet. Skriver onsdag 27 juli idag, det kan ta seg opp og bli en bra avslutning håper vi....

Status leiregraving og hva skjer....

Gravingen oppstrøms vårt vald påvirker elva og fisket helt ned til utløpet, ca 15 km elv har til tider fått påvirket fiskeforholdene pga av dette. Mest bekymringsfullt er hva dette betyr for det biologiske livet i elva. Vil det påvirke yngel og gyting.... Vi har heldigvis Fuldseth valdet og muligheter for tilgang på sjff vald for å redde fiskesituasjonen noe. Dette har til tider vært redningen. Det er dog veldig tungt å være vertskap når elva har vært på sitt værste, men vi må bare beundre mange av våre fiskere for den positive innstillingen. Grå/ brun elv er blitt tatt som en utfordring og det varieres med synk/ flyt og alle fluevarianter for å knekke koden og få laksen på kroken. Vi har kjørt valdvisning på sjff vald nesten hver uke i sommer for å vise mangfoldet vi har på fiske her i Stjørdalselva. Vi tror dette er blitt satt pris på av de som har vært hos oss.

Hva skjer med tiltak?

Ferskvannsbiologen har vært her etter engasjemang fra ElveeierlagetEn befaringsrapport etter dette er kommet. Situasjonen er kompleks og ikke enkel å gripe tak i. Dog er det der foreslått direkte tiltak og langsiktige tiltak. Det har vært ferietid nå for de som sitter å bestemmer på både fylke, kommune og NVE. Elveeierlaget har heldigvis fått benyttet denne tiden og med befaringen fra Ferskvannsbiologen og har grunnlag nå for å gå videre og forhåpentligvis få satt igang direkte tiltak iløpet av inneværende år etter endt fiskesesong. Det er et større område som er påvirket og vil bli påvirket ved inngripen, så det er viktig at tiltak planlegges godt og at vi kan forutsi følgene av det som vil bli gjort.

Vi vil holde oppdatert underveis, imens prøver vi gjøre det beste ut av situasjonen for våre fiskere ut sesongen . Vi venter storbesøk litt senere i august og håper de resterende fiskedagene/ ukene av sesongen bare kan bli bedre. 

Tight lines!

Beate og Aksel Hembre