Oppsummering sesongen 2013

SESONGEN 2013: Da skriver vi september i kalenderen. Laksesesongen er definitivt over for dette året.

Uvant stille på tunet, litt godt også, men etter noen dager hvor andre aktiviteter som jakt, barna på skolen igjen, begynner sesongen vi har lagt bak oss å synke inn.

Våre nyhetsbrev underveis forteller det meste, godt å ha disse å se tilbake på, da det er vanskelig å tidfeste og sette de forskjellige hendelsene i riktig rekkefølge hvis man skulle tatt hele sommeren under ett.

Vi har hatt i underkant av 100 ukekortfiskere i år. Ikke alle fikk dra hjem med en fangst, men tror nok de fleste fikk ”kjenne” fisk på kroken. ( kanskje med unntak av første halvdel juni J Mange kom tilbake i august og fisket, og vi fikk lære en del nye fiskere å kjenne også i august, som gjerne vil komme tilbake neste år.

Totalt i år er det ingen tvil om at fisket har vært dårligere. 2012 hadde en forrykende første halvdel av sesongen, mens 2013 var begredelig første halvdel.

Mye negativ omtale i avisene og media i forhold til villaksens situasjon i Trondhjemsfjorden, men vi kan klart si at Stjørdalselva er den elven som står seg best og er noenlunde stabil når vi oppsummerer sesongen. Det står bra med fisk på elven i skrivende stund og det er svært positivt at smålaksen er tilbake.

Man kan også sammenligne fjoråret litt med årets fiske. En tidlig oppgang 2012 og en sen oppgang 2013:

% av totalfangst Hembre 2012 før 15 juli:                      70% ( 97 fisk ) totalfangst 138 fisk.

% av totalfangst Hembre 2013 før 15 juli:                      37% ( 35 fisk ) totalfangst 96 fisk.

Andre tall man kan dra ut av statistikken:

Hembre har 6 % av totalfangsten i Stjørdalselva, 5,3 % av totalen på laks og hele 9,6 % av totalen på sjøørret.

Stjørdalselven har økt antall fisk som settes tilbake ( C/R ), hele 35 % av totalen laks fanget i Stjørdalselva er gjenutsatt. På Hembre ligger vi noe høyere, opp fra ca 40 % i 2012 til hele 51,4 % C/R i 2013.

Tar vi med sjøørret er vi på 64,6 %.

Største laks på Hembre i år ble faktisk en fisk som ble satt tilbake i elven. Det var Stefan Sigfelt med en fin laks fra bruhølen uke 25. 107 cm og antatt vekt rundt 12 kg J

Bildet er av Stefan med en mindre laks som ”hooket” litt for godt.

Sjøørretfangstene har nesten tredoblet seg og det ser lyst ut for dette fremover, kanskje kan vi etter hvert få et høstbart overskudd igjen og kanskje får vi det gamle sjøørret og smålaks fisket i august tilbake etter hvert. Mange husker nok -80 tallet på Hembre med de fangstene som den gang varJ

Vi begynner allerede nå å ha første halvdel av 2014 booket. Det kan være noen plasser ledig i noen av ukene så ta gjerne kontakt. Uke 24,25 kan ha åpninger, samt uke 27, 28. Vi videreformidler til de ulike gruppene i disse tidrommene ved interesse. Uke 29 og videre ut sesongen 2014 har noe rom enda, men vi regner med at innen oktober/ november at disse også begynner fylles opp. Vårt nye vald ” Fuldseth” åpner for et par ekstra stenger slik at noen av de vi måtte avvise i 2013 kan få plass i 2014. De fleste har vi navn og adresser til og de vil bli tilskrevet siste halvdel september. Våre faste f.o.m uke 29 har fått bekreftet og vi tilskriver også de etter hvert.

Vi takker for sesongen 2013 og ønsker alle en fin høst videre.

Undertegnede startet sin sesong på jakta i Sverige, en liten smakebit av hvordan det gikk finner du her: http://www.t-a.no/nyheter/article8195873.ece#.Ui3ZfBaPJfo

Mvh

Beate og Aksel