Fluevalg er viktig!

Dette er mine favorittmønster gjennom en hel sesong på Hembre og i Stjørdalselva. Suppler gjerne med noen av dine egne favorittmønster og du er meget godt rustet til et møte med Hembre gårds høler og stryk. Lykke til!
— Christer

Med over 25 års erfaring fra trøndelagselvene og da Stjørdalselva spesielt har undertegnede fått sine favorittfluer. Jeg varierer som regel mellom 6-8 mønster i litt forskjellige størrelser gjennom hele sesongen. Det er kun det jeg trenger! 
Forholdene i ei lakseelv vil variere. Fra den kalde, klare junielva til den varme sommerelva. Det sier seg selv at under forskjellige forhold vil laksens oppførsel forandre seg drastisk. Tidlig i sesongen når vannet er kaldt vil laksen være lite aktiv og vi må presentere flua i nærheten av den. Store fluer med mye volum og flash fisket dypt og sakte er medisinen under slike forhold (phatagorva kinahatt). Varmere vann og lavere vannstand gjør laksen mere aktiv og den kan gjerne jage en Sunray Shadow i overflaten under slike forhold. Det vil si vi må variere taktikk, snøre og fluevalg etter forholdene i elva. Det er kun erfaring som kan fortelle deg hvilken flue som passer i den gitte situasjonen du skal fiske i, men her har vi laget en kolleksjon som skal hjelpe deg med det valget. 


1.General Practitioner (GP)

Min aller første storlaks på flue tok jeg på GP! Det var i Kleivhølen , jeg var 15 år og hadde akkurat fått meg tohånds fluestang. Det glemmer jeg aldri, og jeg drar heller aldri på laksefiske uten en GP eller tre i boksen. Brukes tidlig i sesongen på farget elv i store størrelser, både på tube og krok, men for meg har den blitt en juli og spesielt Augustflue i str 6-8 på dobbelkrok. Den fanger både små og storlaks, og den er også bra på Sjøørret i skumringa eller grålysninga på morgenen.

GENERAL PRACTITIONER (GP)

GENERAL PRACTITIONER (GP)


2.Black & Silver

Når det er så mørkt at flaggermusa kommer frem må vi ha en flue som har litt siluett. B&S lager vi med godt volum og en lang vinge og får dermed en svømmende flue som vises godt når lyset er dårlig. Fiskes gjerne hurtig over grunnere partier i elva. Typisk flyt/intermediate, 90 graders kast og stangtuppen i vannet. Husk å ikke gjør tilslag når det eksploderer i enden under slikt fiske!

BLACK & SILVER

BLACK & SILVER


3 og 4. Sunray Shadow.

Ray Brooks udødelige patent fra 80 tallet i en moderne utgave. Vi legger inn litt flash og lager den med hvit eller orange undervinge. Denne kan fiskes kjapt høyt i vannet, men er også en killer på synkesnøre tidlig i sesongen. Allround flue som egentlig var ment for kveldsfisket, men som er like god i solsteiken etter vår mening! 

SUNRAY SHADOW

SUNRAY SHADOW


5. Trønder&Lightning

Alle har hørt om Thunder & lightning. En meget god flue som har utallige laks verden over på samvittigheten. Vi har i flere år fisket den i en moderne utgave med fantastisk resultat. Dette er mønsteret vi har tatt flest lakser på de siste årene, og når den kommer i vannet skjønner du hvorfor! Flua er laget på en liten kobbertube, har myke og bevegelige materialer og er ganske sparsomt dresset. Litt isbjørn og flash i undervingen gir den en nydelig glans og det er morsomt at laksen liker den like godt som vi gjør. Du kan få tak i mange lignende fluer, men dette er en gjennomtenkt killer som kan fiskes under alle forhold gjennom hele sesongen. Et must for den seriøse fluefiskeren! Fiskes med trippel 10 eller 8 hengende løst bak. Hembres signaturflue. 

TRØNDER & LIGHTNING

TRØNDER & LIGHTNING


6. Bag Limit Destroyer variant

Bag Limit Destroyer, laget av den meget gode Danske laksefiskeren Michael Høgh, har blitt en klassiker i Stjørdalselva. Her har vi laget en variant på denne som fisker like godt. Samme farger og like forførisk svømmende flue som BLD, med en noe mørkere overvinge. Kan fiskes i både solskinn og gråvær. Fantastisk flue på lett farget vann etter en sommerflom fra sankthans og utover. Fiskes med løst hengende trippel 10 eller 8.

BAG LIMIT DESTROYER VARIANT

BAG LIMIT DESTROYER VARIANT


7 Phatagrova Kinahatt

Under alle flomsituasjoner må vi ha en flue som vises. Vi har laget en variant av Mikke Frødins berømte Phatagorva som fungerer minst like bra! Under hele sesongen faktisk. Er elva farget etter en flom er det ingen flue som er i nærheten av denne. Farger som vises, godt med flash og en nydelig svømmende gange. Myke materialer og en turbokone (kinahatt) har lokket mang en laks til hugg de siste sesongene. Fisk den sakte over høler og brekk med synkesnøre, så skal du få se hvor fantastisk effektiv denne er! 

PHATAGROVA KINAHATT

PHATAGROVA KINAHATT